torstai 18. helmikuuta 2016

Mielipidepostaus: Vuokrahevosen -ja omistajan kohtelu

Aihe on pyörinyt päässäni jo kauan. Minkälainen suhde vuokrahevoseen tai sen omistajaan voi muodostua? Entä miten sinun vuokraajana pitäisi käyttäytyä? 

Oletko koskaan ajatellut asettua itse hevosen omistajan saappaisiin, joka vuokraa omaa hevostaan tuiki tuntemattomalle? Toiset hakevat apua hevosen liikuttamiseen, toiset taas rahallista apua ylläpitokuluihin. Itsestäni on oman hevosen jälkeen tullut oikea pilkunviilaja hevosen varusteiden suhteen. Ei ole iso homma harjata tai pyyhkiä kurat pois suojista, tai kuivattaa sateessa kastuneet satula ja suitset. Joskus hevosen omistajan voi ilahduttaa vaikka siivoamalla harjapakin tai puunaamalla varusteet.

Huomasin hevosen omistajana myös yhden ärsyttävän seikan, kuinka joku jättää kurakeleillä etujalkojen välin harjaamatta. Kurapaakut pääsevät hankaamaan jopa ihon rikki. Mutta entäs muu hevosen hoito? Eikö olisikin hyvä luoda oikea tunneside vuokrahevoseen ja tehdä sen kanssa muutakin kuin ratsastaa. Ensimmäisenä tulee mieleen ajatus "Hei mähän maksan ratsastuksesta", joka on ihan totta, mutta voithan aina jutella omistajan kanssa ja sopia molemmille sopivan diilin.  Hyvänä esimerkkinä olisi vaikka kerran viikossa ratsastusta ja kerran viikossa vaikka pelkkää hoitamista. 

Tallilla käyminen on ollut minulle aina henkireikä, apea mieli ja paska päivä katoaa kummasti touhuillessa karvakorvien kanssa. Jos poistun tallilta äreänä, vika on jossain muussa kuin hevosista. Kun rahat ei riitä ratsastukseen, on tyydyttävä sihen mitä on tarjolla. Tai jos vaihtoehtoiset maksat vaikka 5€/kerta, et voi vaatia gp-tason ratsua maneesitallilta. 

Rahasta puhutaan hevosblogeissa aivan liian vähän. Jos sinulla ei koskaan ole ollut omaa hevosta, et voi tietää kuinka paljon rahaa saa uppoamaan varusteisiin, hoitomaksuihin, kengityksiin, valmentautumiseen ja kilpailuihin. Kun joudut itse maksamaan joka pennin, arvostat varmasti esimerkiksi satulaasi enemmän. Suuttuisitko jos siihen uuteen satulaan on ilmestynyt huolimattomuudesta johtuen skriipu? Vahinkoja sattuu kaikille ja varusteita voi aina hajota. Mikään ei kestä ikuisesti. Muista siis kertoa jos huomaat jonkin puutteen tai kun joku hajosi käytössäsi.

Hevosen omistajan kontolle yleensä jäävät yksin kaikki kulut. Vuokraajalta ei hirveästi saa tuloja suhteessa siihen mitä menoja kuukaudessa on. Oman hevosen vuokraamisessa toisen käyttöön on aina olemassa riskinsä, varsinkin jos omistaja ei ole seuraamassa liikutusta. Mitä jos kohdalle osuukin täysi mielipuoli vuokraaja, joka voi tahallisella käytöksellään jopa rikkoa hevosen. Omalle kohdalle tällaista ei onneksi ole koskaan sattunut ja pidän kyllä huolen, ettei satukkaan. 

Hevosen omistajana arvostaisin ehdotonta rehellisyyttä kaikissa asioissa. Joskus itseltä voi jäädä huomaamatta hevosen huono ratsastettavuus tietyissä asioissa, jumit tai ajan saatossa rispaantunut varuste. Terve maalaisjärki on hevosihmiselle itsestään selvyys. Uskallus kysyä on myös tärkeä ominaisuus. Ei hevosen omistaja voi millään tietää, että haluaisin mukaan kisoihin, jos et uskalla kysyä. 

Hevosen omistajaa tulisi mielestäni kohdella myös kunnioittavasti, sillä hän viime kädessä päättää hevosen asioista. Lipevä tai muuten p:n nuolija ei pidä tai saakaan olla. Molempien tulisi kohdella toisiaan reilusti ja asioista pitää pystyä puhumaan. Omistaja tai vuokraaja ei kumpikaan saa vaatia liikoja, eikä selän takana saa puhua pahaa missään tilanteessa. Yhteiset pelisäännöt on hyvä laatia ja molempien osapuolten on pidettävä niistä kiinni.

Miten sinä kohtelet vuokrahevostasi tai sen omistajaa?

1 kommentti:

Millainen minusta on tullut?

Hevosmaailma elää murroksen aikaa ja tuntuu pelottavalta hypätä johonkin uuteen, mutta kuitenkin tuttuun. En oikein vielä tiedä millainen tu...