perjantai 22. huhtikuuta 2016

Oi miksei hevonen osaa puhua?

Mistä sitä oikein aloittaisi? Viva on syönyt viikon huonosti heinää. Määrä on hiipunut pikku hiljaa ja pari päivää sitten syöminen lakkasi kokonaan. Palataampa ajassa hieman taaksepäin.

Keskiviikkona olin ratsastamassa Vivan. Kuntoon laittaessa se oli hapan, mikä on erittäin outoa. Menin hetkeksi kentälle, jossa kävin askellajit läpi ja lähdin maastoon.


Kaikki sujui hyvin ja lähdin kotiin. Puhetta eläinläääristä oli ollut ja soitinkin luotto ell, että hampaat varmaankin pitäisi raspata. Keskiviikoksi saatiin aika ja ohjeeksi syöttää greenlineä heinän lisäksi.

Keskiviikko-torstai välinen yö meni valvoessa pienemmän koiran kanssa, jolla alkoi jonkin sortin vatsatauti. Aamulla sain tallilta viestin, ettei heinää ollut hävinnyt karsinasta yöllä ollenkaan. Iltapäivällä suuntasin tallille pakkojuottamaan hevosta melassivedessä ja syöttämään greenlinemössöä. Mistään hevonen ei arkonut, eikä vaikuttanut kipeältä. Päästin tamman kentälle köpöttäään ja innoissaan se olisi ravannutkin.


Illalla tallilta tuli soitto, että nyt tilanne on romahtanut käsiin. Viva olin vain maannut missä sattuu kesken taluttamista ja alkanut tärisemään hulluna. Pyysin Maijaa soittamaan päivystävälle eläinlääkärille, joka epäili suussa tulehdusta tms. Ohjeeksi puhelimessa saatiin kipulääkkeen anto ja seuraavalle päivälle eläinlääkärin varaaminen. Illalla kun pääsin tallille, Viva vaikutti ihan normaalilta. Se käveli ihan reippaasti, muttei syönyt mitään.

Aamulla soitin kaikki ell läpi, eikä kenelläkään oikein ollut aikaa. Jouduin jättämään Vivan tallikavereiden hoitoon, kun itselläni oli ensimäinen työpäivä uudessa työssä. Jonna sai luotto eläinlääkärin kiinni, joka lupasi ennen puolta päivää tulla.

Tammalle tehtiin mahdollisimman laajat tukimukset. Hampaissa ei juurikaan ollut sanomista, suolistoäänet olivat melko normaalit (ei ne normaalit voisi tuon paaston jälkeen ollakkaan), ei kuumetta, käsikopelolla kaikki ok. Viva nesteytettiin ja sille annettiin kipulääkettä. Verikokeet otettiin ja vastausta jäätiin odottamaan. Ohjeeksi saatiin seurailu, melassivesi, greenline ja Antipepsinin syöttö, jos vatsassa on haavaumia tms.

Töiden jälkeen suuntasin heti tallille. Nälkäinen hevonen odotti minua karsinassa rauhoituksen jäljiltä ja greenline upposikin heti. Annoin tammalle kokeeksi heinää ja se söi sitä ensimmäistä kertaa pari suullista pariin päivään. Taluttelin tammaa ja se yritti repiä minua perässään kohti vihreää ruohoa. Karsinaan palatessa se jatkoi heinän syöntiä.

Vaikuttaa siltä, että tilanne olisi parempaan päin. Sain ell viestin ettei verikokeissa näkynyt mitään, eikä syy syömättömyyteen ole oikein nyt selvä. Ohjeeksi saatiin melassivesi, mahansuojalääkkeet ja pieniä määriä heinää kerralla. Huomenna menn taas heti töiden jälkeen tallille. Onneksi meillä on tosi ihana talliporukka ja kaikki jeesaavat mielellään.


Onko pahin ohi vai mitä vielä on edessä?

5 kommenttia:

 1. Pikaista paranemista, toivottavasti tamma on pian taas kunnossa! Hevoset on huonoja potilaita, kun eivät osaa kertoa mikä on :/

  VastaaPoista
 2. Mahtaisko olla hiekka ähky?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkaa ei itse tehdyn lantatestin mukaan löytynyt, eikä verikokeissakaan näkynyt siihen viittaavaa

   Poista
 3. Kannattaa kuvauttaa hevosen vatsa hiekan varalta...se hiekka ei välttämättä näy kumihanska testissä. Omallani oli kipukohtauksia, maksoilua, hikoilua, syömättömyyttä ja isoin syy oli hiekka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevonen tutkittiin eläinlääkärin toimesta, eikä hiekka ollut epäilyksenä

   Poista

Millainen minusta on tullut?

Hevosmaailma elää murroksen aikaa ja tuntuu pelottavalta hypätä johonkin uuteen, mutta kuitenkin tuttuun. En oikein vielä tiedä millainen tu...