sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Viikonlopun puuhailut

Lauantaina vihdoin pääsin tallille. Päivän vietin ensin koulukisoissa kameran takana ja alkuillasta sitten tallille. Alkuperäinen suunnitelma oli juoksuttaa Oliver, mutta lähdinkin pienelle maastokävelylle jalkaisin. Oli jotenkin ihanan rauhoittavaa, vain minä ja hevonen. Pimeys meinasi yllättää, mutta pääsimme takaisin tallille ajoissa.Tänään sunnuntaina pääsinkin kiipeämään itse pitkästä aikaa kyytiin. Nyt Oliverilla voi jo laukata, joten pikku hiljaa siirrymme oikeasti töihin. Laukka nousee todella helposti, mutta sen ylläpitäminen onkin toinen juttu. Nyt pitää itsekkin ryhdistäytyä ja uskaltaa vaatia enemmän.

Vielä ei tiedetä mihin suuntaa tästä suunnataan.

Tänne olemme jo päässeet. Pää alkaa kivasti laskea.

Ratsastuksen olen vielä pitänyt sellaisessa 30-45min, mutta nostetaan vaikeusastetta pikku hiljaa. Jonkinlainen suunnitelma liikutuksesta ja sen nostamisesta pitäisi kyllä ehdottomasti suunnitella. Selkälihakset ovat kummasti jo nousseet ja muutenkin hevonen näyttää jo nyt aivan erilaiselta.

Ratsastelun jälkeen siivosin vielä tarhan, jonka teen joka kerta tallilla.

Olisiko sinulla antaa hyviä vinkkejä viikkosuunnitelmaan? Hevonen tuntuu osavaan kaiken mitä siltä pyydän, mutta ratsastajan taidot ovatkin sitten toinen juttu. Meille on Oliverin kanssa tulossa iso muutos, joka tulee helpottamaan omaa tallilla käyntiäni sekä treenaamista talvella. Tästä en nyt vielä sen enempää kerro, mutta asia selviää jo viikon kuluttua.


6 kommenttia:

 1. Haluaisin kovin antaa vinkkejä, mutta oon jotenkin niin huono... :D Ajattelin nyt kuitenkin jotain koittaa ehdottaa, tiedä sitten millasta viikkosuunnitelmaa itse tavoittelet.

  Ehdottomasti kannattaa ainakin yhtenä päivänä ratsastaa hevonen niin, että taivuttelet sitä tosi paljon puolelta toiselle. Näin se venyttelee ja samalla joudut itse käyttämään pohkeita ja muutenkin ratsastamaan ihan eri tavalla. Kaikki kiermuraurat, pienet asetukset sisään ja ulos... Ja sitten ihan kunnon ympyrällä (iso ympyrä) ja asetus sisälle, jolloin venytät koko hevosen kroppaa. Musta ainakin tuntuu, että tää tulisi olla ehdottomasti mun ja mun ponin viikko-ohjelmassa! Edes yhtenä päivänä keskittyisi vain siihen taivuttamiseen ja unohtaisi sen kaiken muun!

  Sitten tälläisenä pienenä junttina, ota viikko-ohjelmaan yksi maastakäsittely päivä. Lähde juurikin maastoon... Mene kentälle ja tee aivojumppaa (peruutuksia, etuosanväistö, takaosanväistö, kokonaan väistäminen..) Näin pääsette myös alkuun yhteisessä suhteessanne :)

  Ja sitten yhtenä juttuna vielä jotkut puomijutut. Ravipuomit, suht pitkillä väleillä, että hevonen joutuu himppasen venyttämään askeltaan! Kivaa vaihtelua, puomejakin voi kuitenkin laitella suoralle uralle, viuhkaksi...

  En nyt tiedä onko nämä yhtään sinnepäinkään mitä hait, mutta no... onpahan sanottu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kirjoittamasi jutut on just sellaisia mitä hain! Pääsen hyvään alkuun suunnitelman kanssa. Kiitos todella paljon!

   Poista
 2. kannattaa ainakin vähintään kerran viikossa ratsastaa heppa kunnolla läpi,että kulkee ittensä kantaen ja et hikoo ihan kunnolla,tekee hyvää aineenvaihdunnalle ja lihaksisto kehittyy. Ootko miettiny esim valmentajaa? Ite ainakin meen viikot omalla hepalla,et 1-2 rankkaa koulutreeniä,yks semmonen palauttelu,jotain pientä puomijumppaa ja loppuviikko maastossa. :) mut jokanen heppa toimii eritavalla,niin vaikia neuvoa. :D Suosittelen ottamaan tunteja ja opettajan kanssa voisitte sitten miettiä hepalle viikko-ohjelmaa molemmille sopivaks. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon miettinyt valmentajia, mutta ne nyt on vielä hamassa tulevaisuudessa. Työtä ollaan aloitettu pikku hiljaa ja jos nyt hypättäisiin valkkuihin, niin kipeä hevonen siitä tulisi. Myöhemmin on kyllä on tarkoitus käydä tunneilla/valkuissa vähintään kerran viikossa :)

   Poista
 3. Jos hevosella ei ole vielä ihan paras kunto, niin kaikenlainen maastossa kiipeily myös ratsastaja selässä olisi ihan parasta :) 30-60min lenkkejä, kevyt tempoisia, ja aikaa voi aina lisätä kun hevosen selkälihakset ja kunto kasvaa ;) :)

  Maastossakin voit taivutella ja väistättää hevosta ja vaatia siltä työskentelyä :) Toisaalta maastolenkit on kiva pitää "rentouttavana", mutta itse aina välillä teen avoa maastossa ja väistätän ym. :)

  Lisäksi juoksutus on hyvä, koska siinä hevonen saa liikkua ilman ratsastajaa. Itse juoksutan joustochamboneilla, ja muutosta tuli hevoseen hetkessä - kaverini (joka kisaa ja valmentautuu ja läpiratsastaa hevostani, itse oon puskaratsastaja) kävi sitä ratsastamassa kun olin 2 krt juoksuttanut niillä ja ihmetteli mitä oon hevoselle tehnyt :D

  Myös puomit ja kavaletit kannattaa ottaa mukaan harjoitteluun - hyvää jumppaa mm. takajalkojen lihaksille ja hevonen joutuu miettimään mihin astuu :) Esteitä nyt ei kannata vielä hypätä jos hevonen ei oo pitkään aikaan hypännyt - pieniä hyppyjä ehkä irtohypyttäen? :)

  Omat hevoset liikkuu näin:
  - 2 x kouluvääntöä/ puomi-kavalettityöskentelyä kentällä
  - 1 x maasto: voi olla sänkkäri, metsäkiipeilyä tai sitten työskentely/ koulumaasto :)
  - 2 x ajaen kärryillä, hevoset saa "nollata pään" (eivät ole ex. ravureita vaikka suokkeja ovatkin - saavat vaan lompsia ja mennä :))
  - 1 x estetreeni
  - 1 x juoksutus piuhojen kera

  Joku voi kummastella että hevoseni liikkuvat 6-7krt/vko, mutta en ratsasta niitä joka kerta hikeen. Esim. estetreeni ei aina ole sitä, että hypätään 90-120cm ja kauhean vaikeita ratoja, vaan joskus voidaan hypellä kevyesti vaan 60-70cm ja helppoja juttuja niin, että hevosen lihakset aukeaa :)
  Tai kouluvääntö voi olla 30min taivuttelua käynnissä/ vähän ravia kentällä, jos edellisenä päivänä on ollut reipas/ hikimaasto. Ja taas jos on ollut hikitreeni kentällä kouluratsastuksen merkeissä, niin maasto on leppoisa 1,5h käyntilenkki jolloin en vaadi hevoselta juuri mitään :)

  Kovemman treenin jälkeen tosin aina palautan hevosen sitten seuraavana päivänä. Lisäksi muutenkin 15-20min alku- ja loppukäynnit kuuluu meidän arkeen, samoin venyttelyt ja jalkojen hoito :)

  Sulla on tosi kiva blogi! Liityin lukijaksi ja tykkään ihan tosi paljon sun kirjoitustyylistä! ^___^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hirveästi pitkästä vinkkilistasta. Oma liikutuksesi vaikuttaa todella monipuoliselta, joka on vain hyvä asia. Olen myös pyrkinyt liikuttamaan Oliverin vähintään kuudesti viikossa, joukossa on ollut päiviä jolloin olemme vain kävelleet metsässä.

   Oliverin kunto ei sinänsä vaikuta huonolta, mutta lihaksia tässä rakennetaan hiljalleen. Pidän itse tärkeänä, että liikunta on monipuolista. Eilen juuri juoksutin Oliverin sellaisen Horse Comfortin juoksutusavun kanssa, joka on hieman kuin kumpparit. Lopuksi irtojuoksutin ruunaa joka innoissaan hyppelikin pientä ristikkoa, joka kentälle oli jäänyt.

   Odotan kamalasti, että pääsen maastoilemaan selästä käsin. Tähän nyt vain on tulossa hankaloittava asia, joka viivästyttää maastoilua. Mutta ei kai tässä jäniksen selässä olla :)

   Poista

Millainen minusta on tullut?

Hevosmaailma elää murroksen aikaa ja tuntuu pelottavalta hypätä johonkin uuteen, mutta kuitenkin tuttuun. En oikein vielä tiedä millainen tu...