torstai 13. joulukuuta 2018

Joulukalenteri Luukku 13: Hevosten ruokinta


Jouluun on enää 11 päivää. Apua, lahjat on lähes kaikki vielä hankkimatta. Tänään olen pohtinut Irman ja Riinan ruokintaa ja ajattelin Teille siitä kertoa hiukan tarkemmin.


Paina nuolesta oikealle niin näet pienen videon.

Irman ruokintaa olen hieman muutellut, se söi alkuun Krafr groov originalia, magnessiumia, sinkkia & kuparia ja e-vitamiina. Tutustuin kuitenkin Norran Sankari rehuun ja totesin, että siinä on kaikki samassa pelletissä mitä tamma tarvitsee. On niin kätevää, kun kaikki löytyy samasta pussista, niin ei miljoonaa purkkia tarvita ja edullisemmaksikin se tulee kun ei purkkeja tarvitse ostaa erikseen. Mun mielestä tämä rehu on erittäin järkevä vaihtoehto hinta-laatusuhteeltaan. Saa nähdä miten rehu muuttaa hevosta. Irman rehu määrä on varsin maltillinen, aamuisin 3dl ja illalla 4,5dl. Tämäkin tulee ajan myötä nousemaan, kun rehu on tuttua ja liikutus on enemmän osa meidän arkea.

Heinää Irma saa päivässä noin 11kg ja mielestäni se on oikein hyvä määrä. Tamma on saanut pyörreyttä, muttei ole mikään tynnyri. Heinänä meillä on tällä hetkellä esikuivattu säilöheinä, mikä on kyllä erittäin kuivaa. Koska heinää ei ole lannoitettu ollenkaan on valkuainen hieman alempana. Syksyllä hepat söivät kuivaheinää, joka sattuikin olemaan todella priimaa näin kuivan kesän jälkeen. Kuivaheinään siirrytään takaisin keväällä, koska iso paali menee lämpimässä meidän käytössä huonoksi.

Riinan ruokinta on niinkin yksin kertainen kuin aamuisin ja iltaisin 1,5dl Racingin smarttia. Iltaruuan joukkoon poni saa myös e-vitamiinia. Tämä smart rehu on oikein fiksu vaihtoehto tällaiselle vanhemmalle ponille. Tässä rehussa on korkeammat vitamiini-, kivennäis- ja hivenainemäärät. Tuote sisältää myös orgaanista seleeniä. Se on myös tosi maistuvaa, koska kelpaa meidän nirsommallekkin ponille. Ehdoton plussa tässä rehussa on pienet syöttömäärät, vähäinen sokeri ja halpa hinta. Riinalle tämä taitaa oikeasti täyttää kaikki tarpeet, sillä veriarvot olivat niin huiput. Heinää ponimuori saa noin 6kg päivässä, riippuu hiukan kuinka paljon ehtii isommilta syödä.

Karsinassa Irmalla on sekä himalaja, että tavallinen suolakivi. Riinalla pelkästään enää tavallinen suolakivi, kun himalajakivi maistui hiukan turhankin paljon. En tiedä mitä Te ajattelette, mutta itse tykkään tavallaan kun ruokinta on yksinkertainen. Toisaalta olisi kiva jos olisi monta purkkia ja purnukkaan, mutta kun niitä ei tarvita niin jääpähän tilaa kaikelle muulle.

Mitä Teidän hepat saa välipalaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Millainen minusta on tullut?

Hevosmaailma elää murroksen aikaa ja tuntuu pelottavalta hypätä johonkin uuteen, mutta kuitenkin tuttuun. En oikein vielä tiedä millainen tu...